Skogsbysalongen 2013

Startsida Jörgen Platzer presenterar Konstnärspresentationer Skogsbysalongen historik Folder Affisch

Behnn Ivar

Kungen och jag


Jag gjorde en stor insats i svenskt konstliv på avslutnings- utställningen på Kungliga Konsthögskolan, Mejan, 1976. Av tradition besökte kungen den årliga utställning som hölls av avgångseleverna.

De flesta som ställde ut det här året hade gjort små minimalistiska verk. I motsats till mina kamrater visade jag en jättemålning som var 5,2 m x 3,5 m och föreställde regeringen som dansade cancan till en stor amerikansk orkester.

Jag var själv inte med när kungen besökte utställningen. Kanske är det en skröna men många har vittnat om händelsen oberoende av varandra och berättat samma historia.

Kungen drogs till den stora målningen och tittade långsamt upp mot regeringen. När han såg Palme fnissade han och log mot några i hans följe. Någon viskade något till kungen och då fick han syn på sig själv som en handdocka studsande mellan benen på Palme

Kungen gick till Akademiens sekreterare och sade att han aldrig mer skulle inviga en elevutställning, vilket han mig veterligt inte har gjort sen dess.

Sorgligt var det, att de rättigheter man haft som avgångselev på Mejan sedan Gustav III, rätten att bära värja, att man blev underofficer och att man hade rätt att bära uniform också försvann vid samma tidpunkt.

Tillbaka till startsidan!

 


Produktion: Öland på Internet 2013